Meldcode kindermishandeling

Huiselijk geweld en kindermishandeling zijn een hardnekkig probleem dat niet altijd zichtbaar is. In Nederland zijn naar schatting jaarlijks 119.000 kinderen slachtoffer. Kinderopvang is een belangrijke vindplek, waarbij zorgen voor veiligheid en de juiste hulp het verschil maakt in een kinderleven.

De Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld helpt professionals in de kinderopvang bij hoe ze kunnen handelen bij vermoedens van kindermishandeling. In de kinderopvang werken we met de Meldcode kindermishandeling en huiselijk geweld.

Professionals in de kinderopvang worden opgeleid om signalen te herkennen en er te zijn voor kinderen en hun ouders wanneer er zorgen zijn. Van het signaleren tot het delen van de zorgen met ouders, het melden bij Veilig Thuis en het organiseren van hulp.

Om het belang op de voorgrond te houden is regelmatige bijscholing een vereiste, zodat je als professional open blijft staan voor signalen en weet wat je taak is in samenwerking met de andere professionals om je heen.

KinderWijs TV (i.s.m. KNGO) levert jaarlijks in de Week tegen Kindermishandeling een nieuwe leermodule die inspeelt op de behoefte aan kennis en informatie van de professionals op de werkvloer.

Basismodules:
Module A: werken met het afwegingskader.
Module B: signaleren, rapporteren en in gesprek gaan met ouders.

Specialisaties:
Module C: echtscheiding en kinderopvang.
Module D: weerbaarheid van kinderen versterken
Module E: oog voor verwaarlozing
Module F: volgt november 2023 (Week tegen kindermishandeling)

Blader hier door de online MODULEGIDS MELDCODE

‘Het is leuk om dingen niet te

weten, want dan kan je iets

nieuws leren’

Omdenken voor kinderen

Vraag een demo aan

Ervaar wat KinderWijs TV voor jou kan betekenen en vraag de GRATIS demo aan.

Menu