7 redenen om bijscholing Meldcode op de agenda te zetten

Leestijd: 4 minuten

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling staan we stil bij onze gedeelde plicht om kinderen een veilige omgeving te bieden. Voor kindprofessionals is up-to-date kennis van de meldcode noodzakelijk om signalen van mishandeling tijdig op te merken en in te grijpen. Deze week is hét moment om als werkgever of professional actie te ondernemen en bij te scholen. Zonder regelmatige bijscholing op het Werken met de Meldcode kindermishandeling lopen professionals risico’s voor zichzelf, maar ook voor de kinderen en de organisatie waarvoor ze werken. Zonder regelmatige bijscholing is er meer kans op:

  1. Grotere kans dat kindermishandeling niet wordt opgemerkt
  2. Kinderen krijgen niet de juiste hulp, wat hun trauma kan verergeren
  3. Verlies van vertrouwen bij ouders en collega’s
  4. Stress en schuldgevoelens als signalen over het hoofd worden gezien
  5. Juridische gevolgen bij nalatigheid
  6. Risico op ongeschiktheid voor de functie
  7. Onwetendheid over nieuwe signalen en richtlijnen


Grijp deze week aan om bijscholing op de agenda te zetten en te herzien of jouw organisatie optimaal voorbereid is op het werken met de meldcode. Samen kunnen we werken aan een veiligere toekomst voor ieder kind.

Bijscholing duur en tijdrovend? NOT!
Het organiseren van een eenmalige of periodieke bijscholingsronde op de Meldcode Kindermishandeling is snel geregeld, betaalbaar en voor ieders niveau en verdieping met de online Academie van KinderWijs TV.

Grotere kans dat kindermishandeling niet wordt opgemerkt

Zonder regelmatige bijscholing kunnen belangrijke signalen van mishandeling of verwaarlozing over het hoofd worden gezien. Dit betekent dat kinderen mogelijk langer in onveilige thuissituaties blijven, wat hun fysieke en mentale welzijn ernstig kan schaden.

Kinderen krijgen niet de juiste hulp, wat hun trauma kan verergeren

Als je niet goed weet hoe je de meldcode moet toepassen, kan dat leiden tot verkeerde of onvoldoende actie. Dit kan voor kinderen extra verwarrend en pijnlijk zijn, omdat de volwassene die hen zou moeten helpen hen in de steek lijkt te laten, wat hun gevoel van veiligheid verder ondermijnt.

Verlies van vertrouwen bij ouders en collega’s

Ouders en collega’s willen weten dat een kinderopvang een veilige plek is waar kinderen beschermd worden. Als een professional niet weet hoe de meldcode toe te passen, kan dat hun vertrouwen beschadigen. Dit kan ook leiden tot reputatieschade voor de kinderopvang, waardoor ouders minder snel kiezen voor deze opvangplek.

Stress en schuldgevoelens als signalen over het hoofd worden gezien

Het kan ontzettend zwaar zijn om achteraf te ontdekken dat je signalen hebt gemist. Dit kan leiden tot een groot gevoel van schuld en langdurige stress, wat het werkplezier en je eigen welzijn onder druk zet. Professionals willen immers het beste voor de kinderen onder hun hoede.

Juridische gevolgen bij nalatigheid

Als de meldcode niet goed wordt gevolgd, kan dat juridische gevolgen hebben. De kinderopvangorganisatie kan aansprakelijk worden gesteld, met financiële schade en mogelijke boetes tot gevolg. Ook kunnen professionals zelf disciplinaire maatregelen krijgen, zoals schorsing of zelfs ontslag.

Risico op ongeschiktheid voor de functie

Zonder bijscholing verliest een professional het vermogen om snel en accuraat te reageren bij vermoedens van mishandeling. Dit kan ervoor zorgen dat je op een gegeven moment niet meer geschikt wordt geacht voor de functie, wat de zekerheid van je baan in gevaar brengt.

Onwetendheid over nieuwe signalen en richtlijnen

Signalen van mishandeling kunnen veranderen, en de meldcode zelf wordt regelmatig bijgewerkt. Als je niet op de hoogte bent van deze veranderingen, loop je het risico belangrijke signalen niet te herkennen, waardoor mishandeling onopgemerkt blijft. Dit betekent dat de opvang niet in staat is om haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van kinderen volledig waar te maken.

Wil je bijscholen op de Meldcode? Bekijk de modules

Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in
Deel deze blog
Wet- en regelgeving
Menu