Tips online leren

In onze vorige blog bespraken we de noodzaak van online leren voor de kinderopvang.

Maar hoe zorg je er nu voor dat je effectief online leert? Wij geven 4 tips die je hierbij helpen.

Tip 1: Plan je studiemomenten in

Een groot voordeel van online leren is dat je op je eigen tempo kunt leren. Er is vaak geen vaste planning en ook geen duidelijke einddatum waarop je klaar moet zijn met de cursus. Dit kan er echter ook voor zorgen dat je uitstelgedrag gaat vertonen: tijdens studiemomenten raak je sneller afgeleid en opdrachten schuif je steeds voor je uit. Door het gebrek aan vaste structuur neemt je motivatie om te leren af. Heb je ook minder zelfdiscipline, dan wordt het lastig om de cursus goed af te ronden.

Om dit probleem aan te pakken, is het handig om studiemomenten voor jezelf in te plannen. Plan maximaal 1 studiemoment per dag, zodat je de leerstof niet te gehaast opneemt en je hersenen de tijd geeft om de leerstof te verwerken. Stel jezelf bij de studiemomenten doelen, zoals ‘Vandaag neem ik hoofdstuk 4 door’. Let op, maak de doelen niet te groot en moeilijk, maar houd ze behapbaar.

Tip 2: Zorg voor efficiënte studiemomenten

Bij het inplannen van de studiemomenten is het belangrijk dat je op verschillende dingen let. Kies bijvoorbeeld alleen momenten waarop je voldoende energie hebt om te studeren. Zoek ook rustige momenten uit, zodat je je beter kunt concentreren. Let er ook op dat je de studiemomenten niet te lang maakt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we ons ongeveer 20 minuten kunnen focussen op leerstof. Kies dus voor meer korte studiemomenten, waarin je steeds kleine behapbare stukken leerstof doorneemt. Wil je toch wat langer studeren, plan dan een pauze tussendoor in.

Tip 3: Goede faciliteiten

Bij tip 2 benoemden we het belang ervan al: rustige momenten. Naast een rustig tijdstip kan je hierbij ook denken aan een rustige omgeving, bijvoorbeeld een afgesloten werkkamer of een ruimte met weinig prikkels. Zorg daarnaast ook voor meer rust door goed voorbereid aan de slag te gaan; zoals een goede internetverbinding en bij voorkeur een laptop of computer. Heb je technische problemen, neem dan direct contact met ons op.

Tip 4: Herhaling

Om de leerstof het beste te onthouden, is het belangrijk om deze te herhalen. Plan hier dus ook tijd voor in. Herhaal de leerstof niet meteen de dag erna, maar enkele dagen tot een week later. Doe dit vooral meerdere keren, en je zult zien dat de leerstof beter in je lange termijn geheugen wordt opgeslagen.

 

Gebruikte bron: Gocen, A. (2021). Neuroleadership: A conceptual analysis and educational implications. International Journal of Education in Mathematics, Science, and Technology (IJEMST), 9(1), 63-82. https://doi.org/10.46328/ijemst.1237

Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in
Deel deze blog
De lerende organisatie, Online leren
Menu