Hoe kies je het best passende leerplatform?

Een online leerplatform is onmisbaar voor online en continu leren. Wie via online leren zijn kennis op peil wil houden, kan bij steeds meer leerplatformen terecht. Sommigen hebben ontelbaar veel onderwerpen waaruit je onbeperkt uit kunt kiezen op basis van maandbetaling of losse aanschaf. Leerplatformen waarop je onbeperkt kunt leren schieten als paddenstoelen uit de grond, maar daardoor kun je al snel verstrikt raken in de keuzes die je moet maken. Kortom: er zijn genoeg leerplatformen, maar weet je welk platform bij jouw organisatie past?

Het stellen van de juiste vragen aan jezelf én inzicht in een aantal punten waarop je kunt letten kunnen je helpen bij het uitkiezen van een online leerplatform.

Het cursusaanbod

Voordat je gaat kijken naar het cursusaanbod, is het goed om voor jezelf in kaart te brengen waar je behoefte ligt. Een aantal goede vragen die jij jezelf kunt stellen en die je kunnen helpen bij het maken van een keuze voor een bepaalde cursusvorm zijn;

-Heb ik de discipline om continu te blijven leren?

-Ben ik zo leergierig dat ik onbeperkt toegang moet hebben tot tal van uiteenlopende onderwerpen?

-Wil ik enkele keren per jaar mijn kennis op peil houden of minimaal een keer per jaar kennis op een bepaald vlak uitbreiden?

-Zoek ik kennis specifiek in mij eigen vakgebied of kennis op persoonlijk vlak?

Als je veel en onbeperkt wilt leren is een abonnement dat jou voor een maandelijks bedrag toegang geeft tot allerlei onderwerpen wellicht iets dat bij je past. Wil je binnen je eigen vakgebied bijscholen? Dan is een aanbieder die uit jouw sector komt en die een goed en ruim aanbod heeft aan onderwerpen die voor jou van belang zijn een betere optie.

Kijk ook naar de extra’s die de aanbieder jou te bieden heeft. Krijg je naast de online leermodules ook nog extra’s aan die voor jou individueel of als organisatie belangrijk zijn, zoals voortgangsinzage, certificaat of notificaties? Sommige leerplatformen bieden een uitgebreide bibliotheek waar je binnen je abonnement of als aanvullende keuze toegang toe hebt. Handig om meer betrouwbare informatie in te winnen over tal van onderwerpen.

Stel jezelf de volgende vragen als je kijkt naar het cursusaanbod;

-Wat kan ik ervan leren en sluit het aanbod aan bij mijn leerdoelen?

-Voor welke doelgroep zijn de e-learning modules bedoeld?

-Is er variatie aan niveau, dus voor beginners en gevorderden?

-Wat biedt het platform aan extra’s voor mij of mijn organisatie?

De kwaliteit van het cursusmateriaal

De kwaliteit van het cursusmateriaal is belangrijk voor het leerproces. Hoe interactiever de cursussen zijn, hoe meer betrokkenheid je krijgt. Iets wat het leereffect verhoogt.

Stel jezelf de volgende vragen wanneer je het cursusmateriaal bekijkt;

-Zijn de schrijvers, coaches of trainers binnen de cursus autoriteiten in hun vakgebied?

-Hoe actueel is de inhoud van de cursussen? Bestaan de e-learning modules alleen uit tekst of is er meer activiteit? Zijn er video’s beschikbaar, opdrachten, quizzen en bevatten de cursussen interactieve elementen die leren leuk maken?

Gebruikersgemak en snelle service

Gebruikersgemak is erg belangrijk en bevordert de gebruikerservaring van jou als gebruiker. Het leerplatform kan technisch nog zo goed in elkaar zitten, maar het plezier is snel verpest als je tijdens het online leren wordt geconfronteerd met een onduidelijke werking van het leerplatform.

Vragen die jij jezelf kunt stellen om een leerplatform op dit punt te beoordelen zijn;

-Hoe intuïtief is het leersysteem voor jou als gebruiker, maar ook voor de beheerder, de organisatie? Is het snel logisch op welke knop er geklikt moet worden? Is er een FAQ, waar veelgestelde vragen zelf opgezocht kunnen worden?

-Hoe is de service of de helpdesk geregeld? Online leren is niet voor iedereen heel vanzelfsprekend en moet op alle niveaus toegankelijk zijn. Kan een gebruiker of beheerder snel met vragen terecht? Frustraties en ergernissen bij het leren kennen van het systeem lopen al snel op wanneer starten met leren niet lukt. Deze frustraties staan het leren online in de weg.

Zorg dus altijd dat je kiest voor een leerplatform met een hoog gebruikersgemak en een ruim en snel beschikbare helpdesk.

Kwaliteit van de aanbieder

Het succes van je cursus hangt sterk af van de inhoud van de cursus en de diversiteit in de kwaliteit van de aanbieders van leerproducten en hoe die aanbieders zich op de markt presenteren.

Daarnaast worden op een digitaal leerplatform bijna altijd deelnemersgegevens verwerkt. Een aanbieder van een leerplatform zal dus ook aan de AVG voorwaarden moeten voldoen.

Een kwalitatief goede aanbieder van leerproducten:

-Is transparant over zijn product of dienst.

-Is helder over de leeruitkomsten van opleidingen en trainingen.

-Meet de klanttevredenheid.

-Komt gemaakte afspraken na.

-Zet deskundige docenten, trainers en adviseurs in.

-Investeert in de deskundigheid van zijn personeel.

-Heeft zijn processen op de achtergrond op orde.

-Streeft naar continue verbetering.

Er zijn enkele instanties die deze check al voor je gedaan hebben. Denk aan het CRKBO (Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs) of een instantie waar de keuring nog veel verder gaat, zoals het NRTO (Nederlandse Raad van Training en Opleiding) en Cedeo, als onafhankelijk certificerende instantie voor de HR-sector.

Prijsmodel en demo

Uiteraard mag een dit beoordelingscriteria niet ontbreken: de prijs. Belangrijk om je af te vragen is of de voordelen die een bepaald leerplatform jou kunnen bieden evenredig staan tot de prijs.

Ga je een abonnementsvorm aan? Zorg dan dat je inzage mag krijgen in de faciliteiten die het abonnement biedt. Een proefperiode of (online) demo kan dan handig zijn. Zo kun je inzicht krijgen in de faciliteiten die horen bij de aangeboden prijs en voor welke faciliteiten bijbetaald moet worden.

Bij KinderWijs TV kun je middels een gratis demo ervaren wat wij met betrekking tot online leren voor jou kunnen betekenen.

Ontdek meer over de demo

De keuze voor het best passende leerplatform is een weloverwogen beslissing. Het in kaart brengen van je eigen behoefte en vervolgens inzicht vergaren in diverse aspecten maakt het een stuk gemakkelijker om het best passende leerplatform voor jou of jouw organisatie te kiezen.

Heb je nog vragen? We adviseren je graag! Je kunt uiteraard ook contact opnemen via het contactformulier of info@kinderwijstv.nl

 

 

Je zou ook geïnteresseerd kunnen zijn in
Deel deze blog
De lerende organisatie, Online leren
Menu